Minna Grusander aikoo pukeutua Invicta-mestaruusvyöhön – ”Olen valmis!”

Kansainvälisesti suurten organisaatioiden mestaruusottelut ovat suomalaisittain harvinaista herkkua. Tätä mannaa on luvassa tulevana lauantaina, kun Minna Grusander (6-1-0) ottelee Invicta 30 -illassa. Panoksena on hiukkassarjan mestaruus, kun tapahtuman pääottelussa vastaan asettuu amerikkalainen Jinh Yu Frey (6-3-0). Virastomestari Jyrki Nurminen kirjasi 29-vuotiaalta turkulaisottelijalta lausunnot ja löi leiman pöytäkirjan alareunaan hyväksynnän merkiksi.

Olet pitkään tähtäimessä olleen mestaruusottelun kynnyksellä, miltä nyt tuntuu?
”Olen sanalla sanoen valmis! Siitä lähtien, kun keväällä ottelua tarjottiin ja sopimuspapereita allekirjoitettiin, kolme vuotta sitten mainittu seuraava tavoite on ollut enää vain seuraava matsi.”

Ottelu lienee mielestäsi urasi tärkein toistaiseksi?
”Ehdottomasti, mutta yllättävän vähän ottelun suuruus on käynyt edes mielessäni. Olen innoissani matsin mahdollisesta viisieräisyydestä ja kovasta vastustajasta. Painoluokan mestaruus on siitä looginen seuraus ja toki myös kiva lisä.”

Vastustajastasi on saatavilla paljon videomateriaalia. Kuinka paljon hänen ottelemistaan on etukäteen opiskeltu?
”Vastustajasta on nopeasti havaittavissa tietenkin hänen vasenkätisyytensä, mutta muutoin Frey vaikuttaa itseni tavoin suhteellisen monipuoliselta ja tasavahvalta ottelijalta. Sen vuoksi valmistautumisessa on saanut pitkälti keskittyä omaan peliin.”

Sosiaalisessa mediassa kuului ottelun julkaisemisen jälkeen soraääniä. Osa Invicta-kollegoistasi ja heidän faneistaan oli sitä mieltä, että tämän ottelun panoksena ei pitäisi olla mestaruus. Mitä ajatuksia tämä herätti?
”Joko elän mukavassa some-kuplassa tai olen genreni turhan laiska seuraaja, mutta omaan silmään ei näitä edes osunut. Mielestäni ottelu on alusta asti ollut Invictalta fiksusti yhteen saatettu ja mestaruuspanos on looginen. Ymmärrän kritiikin Freyn tullessa otteluun ruman tappion jäljiltä ja itse ollessani tuore ottelija Invictassa. Mielellämme varmasti me kumpikin osoitamme kummastelut turhiksi ja tarjoilemme paikkansa ja panoksensa arvoisen ottelun.”

Miten valmistautuminen otteluun on sujunut?
”Valmistautuminen on sujunut erittäin hyvin. Turussa Finnfighters’ Gymillä on vaparistan hyvä olla! Sekä naiset ja nuorukaiset treenikavereina, lisäksi salin valmentajat ja kokeneemmat kamppailijat ovat mahtavasti tarjonneet panoksensa valmistumiseni tueksi. Lisäksi sain kesäkuun alussa autolastillisen helsinkiläisiä Tiian [Kohtamäki], Veeran [Nykänen] ja Aneten [Österberg] Turkuun sparraamaan minua, ja omista EM-kisoistaan mestarina kotiutunut Janika [Antinmaa] tuli nyt vielä reilu kaksi viikkoa ennen otteluani Tampereelta Turkuun auttamaan viimeistelyissä.”

Grusander kohtasi Invicta-debyytissään Fernanda Priscila Barrosin. Kuva: Dave Mandel.

Mikä on tämänhetkinen kuntosi?
”Erittäin hyvä. Harjoittelukausi meni hienosti ja nyt laskettelen hyvillä mielin kohti ottelua. Kropan lopullinen virittely on juuri mallillaan.”

Olet varmasti tehnyt paljon myös mielikuvaharjoitteita osana valmistautumista. Miten näet ottelun kulun?
”Ottelu alkaa, ottelu loppuu ja käteni nostetaan ylös voiton merkiksi.”

Mainitsit Invicta-debyyttisi jälkeen, että psyykkinen latautumisesi jäi jollain tapaa vajaaksi. Koetko, että lataus on nyt kunnossa ja miten asiaa on työstetty?
”Viime ottelun latautuminen jäi tosiaan pahasti vajaaksi ja samaa on ollut havaittavissa aiemminkin muutamissa otteluissani. Kävin asiaa läpi pian otteluni jälkeen mentaalivalmentajani Jaana Blomin kanssa ja etsimme sopivia työkaluja latautumisen optimoimiseen harjoiteltavaksi sekä työstettäväksi. Myös psyykkeen osalta on otteluun valmistautuminen mennyt hyvin ja kunto on myös sillä saralla kohdillaan.

Olet maininnut, että olet melko iso hiukkassarjaan. Mikäli voitat mestaruuden, onko aikomuksesi puolustaa sitä vai harkitsetko siirtyväsi painoluokkaa ylemmäs?
”Juuri nyt hiukkassarja on minulle selkeästi oikea painoluokka. Korsisarjaan olen auttamatta liian pieni ja heiveröinen. Tarkoitus on myös puolustaa tulevaa mestaruutta useampaankin otteeseen. Toki fysiikkavalmentajani Ville Rintala on valmiudessa, jos tiimini kanssa tekisimmekin päätöksen alkaa kehittää ominaisuuksiani kohti isommassa painoluokassa ottelemista.”

Painoluokan vaihtaminen saattaisi avata ovia UFC:n suuntaan. Painaako tämä vaakakupissa asiaa pohdittaessa?
”Suurin ulkopuolinen motivaatio painoluokka- ja organisaatiopohdinnoissa on kliseinen ”If you want to be the best, you have to beat the best”. Tällä hetkellä Invictan hiukkassarjan mestaruudesta otteleminen on oikea paikkani, eikä ainakaan nyt ajatusmaailmaani sopisi tavoitella Invictan mestaruuden sekä sen säilyttämisen sijaan pelkkää UFC-statusta ja riviottelijan paikkaa sieltä korsisarjasta.”

Kuinka paljon keskimäärin joudut pudottamaan harjoittelukauden painosta ottelupainoon?
”Noin kymmenen kiloa.”

”Brutsku” aikoo liehuttaa Suomen lippua myös mestaruusottelun jälkeen. Kuva: Dave Mandel.

Onko painonveto ollut tähän asti hyvin toteutettavissa?
”Maaliskuisen matsin alla sekä dieetissä että vedossa oli paljon haasteita, mutta painot saatiin kuitenkin kohdilleen. Tankkaus onnistui ja matsikunto oli loistava, mikä oikeastaan kasvatti luottoa dieetin ja vedon järkevyyteen sekä painoluokan oikeellisuuteen. Luonnottoman pieneen painoon en olisi epäonnistuneen dieetin jäljiltä enää kunnialla hoitanut.”

Miten sujuu loppusuoran valmistautuminen Kansas Cityssä?
”Itse matkustan viikkoa ennen ottelua, valmentajat Aleksi Kainulainen sekä Sami Sakko seuraavana keskiviikkona. Kansasissa on minulla perhettäkin ja paikallisella salilla olen jo aiemmin ehtinyt tutustua tyyppeihin, joten lähden hyvillä mielin vähän aiemmin paikan päälle. Itse lepäilen paljon, seurailen painoa, herkistelen pistareita lyöden. Omien tuntojen mukaan tulee vähän myös ihmeteltyä ympäristöä. Aleksi ja Sami tykkäävät treenata mahdollisuuksien mukaan ja syövät varmaan minunkin puolestani.”

”Torstaina huolehditaan minun paino kuntoon, jolloin käytännössä tiimini kellottaa ja seuraa painoni putoamista ja tarvittaessa suunnittelee uudelleen koko touhun, jos tekniikka pettää. Minä teen mitä käsketään ja kuuntelen enempi tai vähempi hyviä juttuja siinä ohessa. Perjantain punnituksen jälkeen alkaa tankkaaminen ja ottelupäivän aamuna tykkään ottaa ainakin pienen herättelyjumpan.”

Millaisia velvotteita organisaatiolta tulee ottelijoille otteluviikolla?
”Invicta haluaa pitää otteluviikon kevyenä. Paikan päälle viimeistään keskiviikkona saavuttaessa tarkastetaan paino sekä raskaustestin tulos ja hoidetaan paperiasiat kuntoon. Julisteiden signeeramisen saa aika vapaasti hoitaa itselleen sopivana ajankohtana. Samoin jos päivittäiseen painontarkkailuun joutuu, kuten minä viimeksi, saa puntarikäyntinsä ajoittaa itselleen sopivasti. Torstaille taitaa tulla mediapäivä, jolloin hoidetaan kuvaukset ja haastattelut minuuttiaikataululla, sitten ottelijat jätetään rauhaan painon kuntoon saattamiseksi. Virallinen punnitus ja lääkärintarkastus on perjantaina.”

Millainen ”Brutsku” nähdään häkissä 21.7.?
”Mestari.”

Teksti: Jyrki Nurminen
Kuvat: Niko Sieppi/Rabbit Visuals, Dave Mandel/Invicta FC

Virkailija Jyrki Nurminen

Check Also

Pok Biil

Vaikeuksien kautta voittoon: Pok Biil nousi maailmanmestariksi

Combat Academy of Finlandin Pok Biil toteutti lauantaisessa King of Kings 83 -potkunyrkkeilytapahtumassa pitkäaikaisen unelmansa …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *