Onko mutiseva murhaaja Gegard Mousasi vapaaottelumaailman paras keskisarjalainen?

Gegard Mousasi vakuutti jo UFC-kehissä. Kuva: Teemu Siikarla.

Jo vuosikymmenen huipputasolla kamppaillut Gegard Mousasi on noussut planeetan parhaiden vapaaottelijoiden joukkoon. UFC ei häntä osannut arvostaa, mutta UFC-mestari saisi hollantilaiselta kyytiä, kirjoittaa Markus Lukkarinen.

Gegard Mousasin käsi nostetaan voiton merkiksi ilmaan. Hollantilainen konkari nappaa jo neljännen mestaruusvyönsä. Rafael Carvalho on Bellator MMA:n keskisarjan toukokuisessa tittelimittelössä täydellinen vastaantulija. Samalla Mousasi sinetöi asemansa maailman parhaiden ottelijoiden joukossa.

Tuoreen Bellator-tittelivyön lisäksi Mousasi on voittanut mestaruudet brittiläisessä Cage Warriorsissa, japanilaisessa DREAMissä ja yhdysvaltalaisessa Strikeforce-organisaatiossa. Otteluita on takana jo peräti 52, joista voittoja on 44 ja tappioita ainoastaan kuusi. Ikää miehellä on meriitit huomioiden maltilliset 32 vuotta.

Hollantilaisen ottelulista on täynnä vakuuttavia päänahkoja eri aikakausilta. Hector Lombard vuonna 2006, kun Mousasi oli 21-vuotias. Mark Hunt käsilukolla vuonna 2009. Dan Henderson tyrmäyksellä vuonna 2015. Lopetusvoitto raskaansarjan kärkinimiin kuuluvasta Huntista on hurja meriitti, sillä Mousasi oli peräti 30 kiloa vastustajaansa kevyempi.

Mousasi on kamppaillut menestyksekkäästi sekä kevyessä raskaassasarjassa (93 kg) että keskisarjassa (84 kg). Hän on yltänyt mestariksi asti kummassakin painoluokassa. Saavutuslistalta puuttuu ainoastaan se kirkkain kruunu eli UFC:n mestaruus. Se näyttää toistaiseksi jäävän saavuttamatta, mutta himmentääkö sekään Mousasin suuruutta?

Onko Mousasi tällä hetkellä keskisarjan paras ottelija? Mahdollisesti. Se on jopa todennäköistä. Ennen vuoden takaista lähtöään UFC:stä Mousasi tyrmäsi Chris Weidmanin, Uriah Hallin, Vitor Belfortin ja Thiago Santosin. Etenkin voitto Weidmanista, entisestä mestarista, oli vakuuttava.

Mousasi turhaantui UFC:n leivissä. Kuva: Jani Mesikämmen.

Mousasi ehti otella UFC:ssä 12 kertaa, joista irtosi yhdeksän voittoa. UFC-alkutaivalta leimasi kuitenkin epätasaisuus: hienoa voittoa saattoi seurata totaalinen lässähdys, kuten Lyoto Machidaa ja “Jacare” Souzaa vastaan. Mousasi on kuitenkin terävöittänyt suoritustasoaan viime vuosina, myös tyylinsä osalta. Voittoja on jo seitsemän putkeen, joista viisi tyrmäyksellä. Vastustajat ovat olleet jatkuvasti maailman top 10 -tasoa.

Muutos ei ole ollut merkittävä ainoastaan kehässä. Aiemmin flegmaattisia haastatteluita antanut Mousasi on tullut ulos kuorestaan. Machida-tappion jälkeen hän latasi haastatteluissa suorat sanat: “Machida on huijari, en välitä hänestä paskaakaan”. Mousasin sanat saivat lisää pontta, kun Machida pari vuotta myöhemmin kärysi steroideista.

Hyvä esimerkki uudesta Mousasista saatiin myös Carvalho-voiton jälkimainingeissa, kun hän esiintyi Ariel Helwanin vieraana The MMA Hour -ohjelmassa.

”Bellatorissa on paljon hyviä ottelijoita, mutta kukaan ei tunne keskisarjalaisia minun lisäkseni. Mitä näitä nyt on, se yksi kalju kaveri (John Salter), yksi jujutsukaveri (Rafael Lovato Jr.). Matsi Rory MacDonaldia vastaan kiinnostaa minua ennen kaikkea hänen ison nimensä takia. Eikä Rory tule pärjäämään minulle, olen häntä parempi kaikessa”, Mousasi linjasi.

Mousasi laukoo suorasukaisia kommentteja pieni pilke silmäkulmassa, mutta tarinoissa on vähintään totuuden siemen. Hollantilainen tietää arvonsa ja tuntee omat kykynsä. Konkari esiintyy aiempaa vapautuneemmin ja on fanien keskuudessa suositumpi kuin koskaan.

UFC ei häntä osannut arvostaa, mutta äkäisesti mutiseva Mousasi on sympaattinen ja maanläheinen hahmo.

Harvinaisen nuorena huipulle ponkaissutta Mousasia on syytetty usein mukavuusalueelle jumittumisesta. Lahjakas ottelija ei ole aina harjoitellut niin intensiivisesti kuin huippu-urheilijan pitäisi ja hän on keskittänyt harjoituksensa Hollantiin. Mousasi on myöntänyt kritiikissä olevan perää, mutta hän korosti Helwanin haastattelussa motivaation merkitystä.

Mousasi nappasi Bellator-mestaruuden vaivatta ensiyrittämällä. Kuva: Bellator MMA.

”Olen vain ihminen. Jotkut harjoitusleirit ovat parempia kuin toiset. Bellator-debyyttini oli nihkeä, mutta nyt olen huippukunnossa, sillä Carvalho-ottelu motivoi minua hurjasti. Yritän harjoitella kovaa mutta järkevästi, jotta en loukkaisi itseäni.”

Mousasi on otellut ammattilaisena jo hurjat 15 vuotta, eikä loppua näy. Suuresta ottelumäärästä huolimatta hän on pysynyt urallaan ehjänä. Kuudesta tappiosta vain yksi on tullut tyrmäyksellä. Tästä on pitkälti kiittäminen Mousasin fiksua ottelemistyyliä. Hollantilainen ei hae väkisin raisuja tyrmäysiskuja, vaan nakuttaa osumaa tarkoilla etukäden ja takakäden sarjoilla.

Kun Mousasi on huippukunnossa, hänen päihittämisensa on äärimmäisen hankalaa. Paketista ei löydy suuria heikkouksia, sillä Mousasi on erinomainen niin pystyssä kuin matossa. Menestyksen taustalla on mainio omaksumiskyky. Mousasi oppii nopeasti uusia lajitekniikoita ja soveltaa sekä yhdistelee niitä vaivattomasti. Lisäksi hollantilaisen ottelusilmä on poikkeuksellisen hyvä.

Jäljelle jää vain yksi kysymys. Mitä tapahtuisi, jos Mousasi ja UFC:n keskisarjan mestari Robert Whittaker kohtaisivat häkissä huomenna? Puntit olisivat tasan, mutta laittaisin omat roposeni likoon mutisijan puolesta.

Teksti: Markus Lukkarinen
Kuvat: Teemu Siikarla, Jani Mesikämmen

Virkailija Markus Lukkarinen

Check Also

Bellator London: Kuinka suomalainen Kent Kauppinen oikein on?

Ylilyönti-podcastin videolla Bellator ottelija Kauppinen kertoo sukutaustastaan. Kuten nimestä voi päätellä, brittiläisen Bellator-ottelija Kent Kauppisen …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *