Virallinen Lista: TOP 5 suomalaiset vapaaottelumediat

Suomi-vapaaottelun supertähti Makwan Amirkhani median valokeilassa. Kuva: FightSport-arkisto.

Virallinen Lista on kiistämätön Totuus mistä tahansa kamppailulajeihin liittyvästä – tai liittymättömästä – asiasta, ilmiöstä tai henkilöjoukosta. Kamppailulajiraportoinnin siirtyessä arvovaltaiselle virastotasolle, on syytä alkuun muistella niitä, jotka taistelivat meitä ennen. Tilastopäällikkö Matti Hirvonen esittää Virallisen Listan viidestä maamme kaikkien aikojen merkittävimmästä vapaaottelumediasta.

5. Ikuinen Peruskurssi

Kahden intohimoisen vapaaottelukuluttajan Jyrki ja Jarno Nurmisen peruskurssista kertova blogi muovautui kurssin jälkeen vapaaottelusta uutisoivaksi sivustoksi. Erityisesti amatöörivapaaottelu on saanut rutkasti lisänäkyvyyttä Ikuisen Peruskurssin ansiosta. Kaksikko on ottelija esittelyiden lisäksi, valokuvannut, videoinut, selostanut ja liveraportoinut useita kotimaisia amatööritapahtumia. Töitä on tehty myös oman sivuston ulkopuolisille tahoille.

Tavallaan Ikuinen Peruskurssi on sivustoaan ja sosiaalisen median kanaviaan isompi asia, brändi auttamassa ottelijoita tuomaan tarinaansa julki jo uran alkuvaiheilla. Toiminta on ollut ehkä kotikutoista, mutta Ikuinen Peruskurssi on yksi harvoista toimijoista, jotka uutisoivat kotimaisesta vapaaottelusta aikana, jolloin suurin osa lajiväestä ei tehnyt mitään. Kaikki tämä vielä täysin rakkaudesta lajiin.

4. Häkkiradio

Vuonna 2013 Cage 21 -tapahtuman jälkimainigeissa suomalainen kamppailumedia otti harppauksen kohti kansainvälisesti tuttuja malleja, kun tv-chateista tuttu Jami Kuparinen ja aisapari Ilkka Outa esittelivät vapaaottelukansalle Häkkiradion ja kamppailijoiden otteluiden jälkeiset haastattelut. Ensimmäistä kertaa kotimaiset ottelijat pääsivät ääneen heti ottelun jälkeen ja kansa pystyi aistimaan lempiottelijoidensa tunnelmia tuoreeltaan. Moni ottelija pääsi tuomaan persoonaansa aivan uudella tavalla esille, malliesimerkkinä Tuomas Simola, jonka haastattelut ja haasteiden heitot nostivat lohjalaisen ihmisten tietoisuuteen jo ennen urheilumeriittejä.

Häkkiradio hiljeni vuoden 2014 lopulla ja tekijät liittyivät osaksi Fightsport-toimitusta, synnyttäen FightSport TV:n. Nykyisin Häkkiradion perintöä jatkaa Jamikuparinen.com, jonka podcastit kuvastavat Häkkiradion nimeä jopa paremmin kuin Häkkiradio itsessään ikinä edusti.

3. Beatings from the North

Vuosina 2009–2011 vaikuttanut Joona Pylkkään blogi oli ensimmäinen suomalaisen vapaaottelun ilosanomaa englanniksi levittänyt kanava. Ylipäätään vuonna 2009 sinivalkoinen vapaaottelu-uutisointi oli köykäistä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Uranuurtajan työ ei jäänyt huomaamatta, varsin nopeasti blogi alkoi tekemään ennakkoja tapahtumista ja ennen kaikeka tapahtumaraportteja, kotimaisissa vapaaotteluilloissa alkoi siis olla pressirivi. Eikä toiminta jäänyt kokonaisuudessaan näkyvään blogiin, myös kuliseissa kuhisi: kotimaisille ottelijoille scoutattiin hyviä vastustajia ja ison maailman isoihin vapaaottelupäättäjiä pidettiin kartalla Suomen urhojen otteista. Lieneekö sattumaa, että juuri vuosikymmenen taitteessa kotimainen vapaaottelu alkoi ottamaan suurimpia kehitysaskeliaan?

Blogin loppu oli kuin taru Feenix-linnusta. Blogi loppui, mutta se nousi tuhkasta ja Joona Pylkäs liittyi Pohjoismaisen yhteistyön nimissä osaksi MMAviking.comin toimitusta. Siitä lähtien suomalaiskuulumiset ovat olleet hyvin kuuluvilla myös kansainvälisillä markkinoilla.

FightSportin perustaja Jan Tilles. Kuva: FightSport-arkisto.

2. FightSport

Sitä ei voi kiistää. FightSport on ollut suomalaisen kamppailumedian suurin ja ammattimaisin ilmestys. Lajipioneeri Jan Tillesin (kuvassa) jätettyä Fighter-lehden vuonna 2007, hän perusti uuden FightSportin ja hetken Suomi sai nauttia kahdesta kamppailulehdesstä, kunnes Fighter lopetti. Alkuun lehti pyrki profiloitumaan koko kamppailukenttää käsittelevänä julkaisuna, mutta viimeistään Jani Mesikämmenen liityttyä FightSport-toimitukseen vuonna 2012, muodostui siitä vahvasti vapaaotteluun suuntautunut media. Aikakauslehden ohella verkkouutisointiin panostaneesta mediasta muotoutui vahva äänenkannattaja suoamalaiselle vapaaottelulle ja myös muulle kamppailu-urheilulle. Tillesin johdolla FightSport toimi myös tovin kotimaisten iltamien tv-tuotantojen toteuttajana.

Laadukas painettu lehti oli kamppailukodeissa odotettu kolahdus postiluukussa, nettisivut pukkasivat ajantaisaisia uutisia tiuhaan tahtiin ja Youtube-kanava täyttyi otteluennakoista ja haastatteluista. Suomalainen vapaaottelu oli saanut kauan kaipaamansa median. Vuoden 2017 alussa kamppailukansa sai suru-uutisia, kun kustantaja päätti lopettaa FightSportin toiminnan. Tämä oli valtava takaisku vapaaottelulle: kenttä ei ehkä hiljentynyt, mutta seurannut vapaaottelumedian diaspora jätti valtavasti tarinoita kulissien varjoihin.

1. NHB Finland

Tiedätkö, miten RC-autot liittyvät suomalaiseen vapaaotteluun? Entä miksi vanhat lajiniilot huutavat ”War Matteus” riippumatta siitä, onko Matteus Lähdesmäki ottelemassa? Jos tiedät vastauksen, olet kokenut legendaarisen NHB Finlandin. Se oli suomalaisen vapaaottelun, BJJ:n ja lukkopainin tietotoimisto aikana, jolloin kyseiset lajit olivat lähestulkoon sama asia. Jo vuonna 1997 aloittanut sivusto tarjosi alustan leirilmoituksille, kisakutsuille ja ottelutuloksille aikana ennen nykyisiä some-kanavia. Ennen kaikkea NHB Finland sisälsi keskustelufoorumin, jossa jaettiin tietoa ja mielipiteitä, verkostoiduttiin, riideltiin ja rakastettiin.

NHB FInland kukoisti aikana, jolloin ihmiset velä keskutelivat, eivät blokanneet. Trollitkin lähinnä trollattiin hiljaiseksi. Sivusto foorumeineen oli loputon tiedonlähde ja kohtaamispaikka, jolla oli aivan konkreettinen vaikutus koko lajikehitykseen Suomessa. Kehitys kuitenkin kehittyi ja vähitellen foorumi hiljeni uusien kanavien tieltä. Sivuston lopulta kadotessa kokonaan hävisi huikea määrä tarinoita ja tietoa kotimaisen vaapaaottelun alkuajoista. Etusivu kuitenkin pysyi ja on edelleen olemassa TÄÄLLÄ, siellä voit aistia jäänteitä ajasta, jolloin sääntöjä vielä haettiin, osaaminen haettiin VHS-kaseteilta ja homma oli infernaalisessa nousussa.

Teksti: Matti Hirvonen
Kuvat: FightSport-arkisto

Virkailija Matti Hirvonen

Check Also

Virallinen lista: Suomalaisen kamppailun salaseurat Top 3

Virallinen Lista on kiistämätön Totuus mistä tahansa kamppailulajeihin liittyvästä – tai liittymättömästä – asiasta, ilmiöstä …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *