Carelia Fight 14 – äärivirallinen tapahtuma-analyysi

Carelia Fight 14 avaa perinteikkäin menoin kotimaisen vapaaottelun syyssesongin. Virkailijamme seuraa tapahtumia lähietäisyydeltä.

Carelia Fight 14
Carelia Fight 14 avaa perinteikkäästi vapaaottelusesongin. Kuva: Teemu Siikarla.

Perinteiseen tapaan syksyn kotimainen vapaaottelukausi käynnistyi Imatran urheilutalolla käydyllä Carelia Fight 14 -tapahtumalla. Kamppailuvirasto oli paikalla kahden virkamiehen delegaation voimin. Allekirjoittanut vastasi tuttuun tapaan kirjoitetusta sisällöstä ja Teemu Siikarla vastasi visuaalisesta tuotannosta.

Karkelot käynnistyivät jo puolilta päivin käytävillä Suomi MMA Cupin otteluilla, joita oli yhteensä 13 kappaletta. Lisäksi iltakortilla oli 14 ottelua, joista kuusi ammattilaissäännöillä. Yhteensä päivän kattaus oli siis määrällisesti vähintään riittävä. Illan pääottelussa maailmalle tähtäävä Maiju Suotama kohtaa Lucrezia Rian.

Tapahtumassa nähtiin vaihtelevia otteluja ja myös vapaaottelun karumpaakin puolta. Kokonaisuudessaan ilta oli onnistunut ja ottelut viihdyttäviä.

Alta voit lukea ammattilaissäännöin käytyjen otteluiden tulokset kuvaksineen sitä mukaa, kun ne käynnistyvät.

 

65,8 kg Jani Hägg vs. Sten Saaremäe

Hägg aloittaa ensimmäisen erän voimakkaalla painostuksella ja ajaa Saaremäeä takaa ympäri kehää ensimmäisen minuutin. Lyhyen häkin laitaa vasten käydyn pystypainin päätteeksi, Hägg ottaa vastustajastaan komean alasviennin ja pääsee päälle. Erää on jäljellä pari minuuttia, kun Hägg toistaa alasviennin ja on selvästi virolaista vahvempi. Ensimmäinen erä selvästi lahtelaiselle.

Virolainen lähtee toiseen erään uudella sykkeellä ja painostaa ensimmäisen minuutin häkkiä vasten. Hägg kuitenkin onnistuu horjuttamaan vastustajaansa ja alasvienti onnistuu hetkeksi n. 1,5 min. kohdilla. Erän puolessa välissä Saaremäe osuu parilla iskusarjalla ja Hägg joutuu altavastaajaksi. Erän lopussa Saaremäe saa vielä takakuristuksen lujan näköisesti kiinni, mutta aika ei riitä lopetukseen.

Hägg lähtee kolmanteen erään selvästi toisen erän kuristustilanteesta vielä väsyneenä ja Saaremäe hallitsee erän alkuapuoliskoa vahvalla pystypainilla. Kolmas erä mennään paria lyhyttä mattovierailua lukuunottamatta virolaishallintaisessa pystypainissa ilman kovinkaan jännittäviä tilanteita.

Voittaja: Sten Saaremäe, kaikin tuomariäänin

50 kg Veera Nykänen vs. Olga Vlasova

Vlasova lähtee iskemään heti alkuun, mutta minuutin kohdilla Nykänen ottaa alasviennin. Tilanne ei kestä kauaa, vaan nopeasti ollaan jälleen pystyssä, tällä kertaa suomalaisen painostamana. Kolmen minuutin kohdilla Nykänen toistaa alasviennin ja pääsee päälle. Venäläinen kuitenkin puolustaa tehokkaasti. Tasainen erä ehkä hienoisesti suomalaiselle.

Toinen erä tarjoilee hajanaista pystyottelua. Erästä on  vaikea löytää selkeästi parempaa ottelijaa. Erä ehkä Nykäselle parin alasvientiyrityksen ansiosta.

Kolmas erä on toisen erän toisinto lukuun ottamatta viimeisen minuutin onnistunutta alasvientiä Nykäseltä. Muutoin erä ei tarjoile juurikaan yllätyksiä. Nykänen osuu lyönneillään hienoisesti paremmin vieden erän ja sitä kautta ottelun nimiinsä.

Voittaja: Veera Nykänen, tuomareiden hajaäänituomiolla

70,3 kg Aleksi Savolainen vs. Malik Makhmudov

Makhmudov ottaa heti erän alkuun alasviennin ja päätyy Savolaisen guardiin. Savolainen sitoo hyvin vastustajansa, mutta venäläinen pääsee ajoittain iskemään kovaakin. Erän puolivälin kohdilla Savolainen osuu kovaa vastustajaansa ja Makhmudovin jalat notkahtavat. Savolainen käyttää tilanteen hyväkseen ja hyökkää heti päälle. Parin kovan osuman jälkeen tuomari hyökkää ottelijoiden väliin ja Savolaisen voitto on tosiasia. Virkamiehen näkemyksen mukaan tuomari oli ehkä hieman hätäinen keskeytyksen kanssa, mutta sillä ei ole vaikutusta ottelun lopputulokseen.

Voittaja: Aleksi Savolainen, 1. erässä ajassa 2:37 teknisellä tyrmäyksellä.

72 kg Janne Sinersaari vs. Niko Skonbäck

Ammattilaisdebyyttinsä tehnyt Skonbäck aloitti ottelun hiukan varovaisesti ja Sinersaari käyttää heti tilaisuuden hyväkseen. Sinersaari osuu kovalla lyönnillä ja saa jatkotilanteesta alasviennin. Lyhyen painin jälkeen kokeneempi Sinersaari nappaa Skonbäckin käden hallintaansa ja onnistuu kiertämään sivuun. Ottelijat eivät ole ehtineet hikoilla itseään liukkaiksi ja Sinersaari saa kiristettyä otettaan. Käsi napsahtaa suoraksi ja onnistunut käsilukko päättää ottelun ennen ensimmäisen minuutin täyttymistä.

Voittaja: Janne Sinersaari, 1. erässä ajassa 0:59 suoralla käsilukolla.

61,2 kg Eeva Siiskonen vs. Veronika Rodova

Siiskonen aloittaa väkevästi ja onnistuu alasviennissä heti erän alussa. Siiskonen lähtee kuitenkin hieman soitellen sotaan ja jättää käsivartensa alttiiksi hyökkäykselle. Ottelu on tästä eteenpäin lähes edellisen toisintoa. Rodova saa välittömästi käden hallintaansa ja saa vedettyä Siiskosen käsivarren välittömästi suoraksi. Siiskoselle ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin taputtaa itsensä ulos ottelusta. Eeva Siiskonen päättää vaiherikkaan vapaaottelu-uransa nopeaan ja kirvelevään tappioon. Kamppailuvirasto kiittää Eevaa hienoista hetkistä ja toivottaa menestystä muihin edesottamuksiin.

Voittaja: Veronika Rodova, 1. erässä ajassa 0:44 suoralla käsilukolla.

Carelia Fight 14 -pääottelu
59,5 kg Maiju Suotama vs. Lucrezia Ria

Illan pääotteluun lähdetään heti kovalla tahdilla ja Suotama ajaa vastustajansa häkkiä vasten. Ria osuu Suotamaa vyön alle ja tuomari ottaa hetkeksi aikalisän. Pienen hengähdyksen jälkeen Suotama lähtee ajamaan jälleen vastustajansa häkkiä vasten. Ria vastaa kovalla polvella, joka osuu Suotamaa suoraan päähän. Jatkoksi italialainen tarjoilee kovan lyönnin imatralaisen kasvoihin. Suotama on selvästi tilanteesta pihalla. Etunojassa oleva Suotama jättää kaulansa avoimeksi hyökkäykselle. Italialainen nappaa välittömästi giljotiinin kiinni ja lähtee kiristämään otettaan. Suotama yrittää rimpuilla otteesta irti, mutta kuristus pitää ja näyttää kiristyvän rimpuilun tuloksena. Suotama ei taputa tilanteessa itseään ulos, vaan menettää hetkeksi tajuntansa ja tuomari puuttuu peliin.

Voittaja: Lucrezia Ria, 1. erässä ajassa 1:31 giljotiinikuristuksella.

Teksti: Tuomas Piispanen
Kuva: Teemu Siikarla

Virkailija Tuomas Piispanen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *