Vallanvaihto MM-häkissä: Venäjä jyräsi kisojen ykkösmaaksi

Suomen maajoukkueen mitalisaalis vapaaottelun MM-kisoissa pysyi entisen kaltaisella tasolla, mutta kilpailun kiristyminen on tosiasia. Venäjän ja sen naapurimaiden vahva mukaantulo järisyttää kilpailuasetelmia.

Mitalisijat ovat yhä kovemman työn takana vapaaottelun arvokisoissa. Kuva: Jani Mesikämmen.

Ruotsi on hallinnut melko suvereenisti kutakuinkin kaikkien IMMAF:n järjestämien vapaaottelun arvokisojen mitalitaulukkoja kisahistorian alkuvosina – mukaan lukien muiden maanosien avoimia mestaruuskilpailuja, joissa on nähty ahkeria ruotsalaiskisaajia.

Kansainvälinen amatöörien kilpailutoiminta on kuitenkin murroksessa. Kansainvälinen vapaaotteluliitto IMMAF ja venäläisvetoinen World Mixed Martial Arts Association (WMMAA) päättivät yhdistyä aiemmin tänä vuonna ja viime viikolla vuorossa olivat ensimmäiset yhdistetyt MM-kilpailut. Ajat ovat muuttumassa, ja kipeimmin sen voi aistia Ruotsissa.

Aiemmin tuhteja mitalisaaliita arvokisoista haalineet länsinaapurimme vapaaottelijat saavuttivat Bahrainissa lauantaina päättyneissä kisoissa ruotsalaismittapuulla vaatimattomat kaksi hopeaa ja yhden pronssin. Kisojen mitalitaulukon ylivoimaiseksi ykköseksi jyräsi ensimmäistä kertaa täysimittaisella maajoukkueella mukana ollut Venäjä: viisi kultaa, kolme hopeaa ja yksi pronssi kertovat, mistä suunnasta uudet tuulet puhaltavat.

Niin ikään WMMAA:n toiminnassa mukana ollut Ukraina astui kansainväliselle näyttämölle vahvalla maajoukkueella: saldona kulta, kaksi hopeaa ja neljä pronssijaa. Yhdessä nämä itäiset maat veivät nimiinsä neljäsosan miesten ja naisten sarjojen mitalisijoista.

Aivan oman mausteensa kisasoppaan tuo kahtena vuotena perätysten MM-kisoja isännöinyt Bahrain. Äveriäs öljyvaltio ei käytä runsaita resurssejaan ainoastaan kisakulissien pystyttämiseen, vaan menestyksen hankkimiseen. Bahrainin maajoukkue nettosi tämän kertaisista kotikisoista yhden mestaruuden, kaksi hopeaa ja neljä pronssia. Useamman Bahrainia edustaneen ottelijan nimi tosin viittasi enemmän Venäjän suuntaan kuin bahrainilaisiin perinnenimiin.

IMMAF-kisojen kestomenestyjiin alusta alkaen lukeutuneen Suomen maajoukkueen mitalisaldoon uudet tulokkaat eivät suuremmin vaikuttaneet. Kolmen hopean ja yhden pronssimitalin menestyssaldo on linjassa aiempien vuosien tulosten kanssa.

Kilpailun kiristyminen on kuitenkin viimeistään nyt päivänselvä tosiasia, se pätenee jatkossa myös EM-kilpailuissa. Tämä on syytä Suomessakin tiedostaa. Etenkin miesten sarjoissa menestyminen on jatkuvasti yhä vaikeampaa.

Teksti & kuva: Jani Mesikämmen

Virkailija Jani Mesikämmen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *