Chuck Liddelliä ei olisi pitänyt päästää häkkiin

Irokeesi oli samanlainen, fysiikka oli ulkoisesti edelleen huippu-urheilijan, mutta mies ei ollut entisensä.

Liddell vs. Ortiz 3 toteutui kestämättömistä syistä.

Chuck Liddell tuli viikonloppuna tylysti tyrmätyksi, kun hän teki kahdeksan vuoden tauon jälkeen paluun vapaaottelukehään. Tyrmääjä oli Tito Ortiz, tuttu vihamies vuosien takaa, jonka Liddell oli päihittänyt vaivattomasti kahdesti aiemmin. Silloin tosin elettiin vuosia 2004 ja 2006.

Liddell lopetti uransa vastahakoisesti vuonna 2010, kun UFC:n toimitusjohtaja Dana White tarjosi ystävälleen siistiä sisätyötä. White ei halunnut Liddellin ottavan enää iskuja vastaan häkissä, joten ”Icemanista” leivottiin UFC:n pr-lähettiläs.

Liddell oli aikoinaan planeetan paras kevyen raskaansarjan ottelija, mutta ketjuna tulleet tyrmäystappiot Rich Franklinille, Mauricio Rualle ja Rashad Evansille olivat kääntäneet konkarin uran rajuun alamäkeen. Graniittileuka oli murtunut lasiksi. Liddell osoitti myös huolestuttavia merkkejä häkin ulkopuolella, sillä miehen sammaltavasta puheesta ei tahtonut saada aina selvää.

UFC:n ja Liddellin tilanne muuttui radikaalisti vuonna 2016, kun maailman suurin vapaaotteluorganisaatio myytiin WME–IMG:lle. Liddellin suojatyöpaikka lähti alta ja miehen oli mietittävä toimeentuloaan uusiksi. Hän rakasti edelleen treenaamista ja ottelemista, joten mielessä alkoi välkkyä paluu kehiin.

Kultainen tilaisuus

Kun Golden Boy Promotionsin omistaja ja nyrkkeilylegenda Oscar De La Hoya soitti Liddellille ja tarjosi pay-per -view-ottelua 43-vuotiasta Ortizia vastaan, hän innostui. Liddell oli haaveillut ottelusta Jon Jonesia vastaan, mutta Ortiz oli vielä herkullisempi vaihtoehto. Liddell oli tyrmännyt Ortizin kahdesti aiemmin eikä hänellä ollut otteluissa hätäpäivää. Mikä voisi mennä pieleen?

Totuus valkeni noin puolessa minuutissa. Kun Liddell asteli häkkiin, mikään ei ollut entisensä. Tyyli näytti samalta, mutta kaikki tapahtui merkittävästi hitaammin. Liddell vaappui puolelta toiselle, hän ei liikuttanut päätään pois Ortizin iskujen tieltä. Ja kun Liddell hyökkäsi, hän oli hidas. Sähäkkä oikean käden koukku oli vain muisto, etukäden suora haroi tyhjää ja alapotkut irtosivat vaivalloisesti. Potkuissa oli edelleen ruutia, mutta ne eivät osuneet kohteeseensa.

Ortiz hymyili. Tästä tulisi helpompaa kuin hän ajattelikaan. Ortiz painosti Liddellin nurkkaan ja tyrmäsi tämän iskusarjalla. ”Iceman” levisi matolle kuin korttitalo ja Ortiz juhli pitkän uransa ensimmäistä todellista tyrmäysvoittoa. Verkkokalvoille piirtynyt kuva oli raadollinen.

Vastuuton päätös

Miksi Liddellin sallittiin otella? Kalifornian urheilukomission johtaja Andy Foster perusteli päätöstään päästää konkari häkkiin Liddellin ja Ortizin yhteisellä otteluhistorialla ja hyvin menneellä terveystarkastuksella. Perustelu ontuu, sillä kaksikon edellisestä ottelusta on kulunut yli 12 vuotta ja Ortiz on viisi vuotta Liddellia nuorempi.

Kaiken lisäksi Ortiz on otellut aktiivisesti sinä aikana, kun Liddell on viettänyt ansaittuja eläkepäiviä. Ortiz on todistetusti edelleen hyvän tason vapaaottelija, Liddellin nykykunnosta ei ollut mitään takeita. Lopputulos nähtiin sunnuntaina. Entisestä huippu-urheilijasta oli jäljellä vain rippeet.

Aika on armoton meille kaikille, mutta kamppailu-urheilijoille vielä armottomampi. Rakkaus lajiin, halu kamppailla ja lupaus hyvästä tilipäivästä ovat houkutteleva yhdistelmä. Liikaa iskuja ottanutta konkaria pitää suojella itseltään.

Teksti: Markus Lukkarinen

Virkailija Markus Lukkarinen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *