Anton Kuivanen Pancrase-titteliotteluun haastajana – ”Täräytän niin että kalsarit lentää”

Viime kesän tyrmäysvoitosta huolimatta on Anton Kuivanen Pancrase -titteliottelussa haastaja. Helsinkiläinen lupaa Takasuke Kumelle samanlaista kyytiä myös uusintakoitoksessa.

Anton Kuivanen Pancrase
Anton Kuivanen palaa Japaniin tavoittelemaan mestaruusvyötä. Kuva: Jarno Nurminen

Suomalaisen vapaaottelun legenda Anton Kuivanen nousee 14. huhtikuuta häkkiin suurimpaan UFC-uransa jälkeiseen otteluun. Helsinkiläinen haastaa Pancrase 304 -tapahtumassa Takasuke Kumen organisaation kevytsarjan mestaruudesta. Tilanne on sikäli erikoinen, että Kuivanen voitti viime kesänä Kumen toisen erän teknisellä tyrmäyksellä, mutta tällöin ei titteli ollut pelissä.

”Otettiin Kumen kanssa hyvä matsi viime kesänä. Organisaatiolla on kuulemma oma ranking-systeeminsä, jonka ulkopuolelta ei voisi otella King of Pancrase -tittelistä, vaikka hallitsevaa kunkkua vetelisikin korville. Tämä on mun paras veikkaus ottelun arvoon liittyvästä byrokratiasta. Organisaation edustajat suhtautuivat kunnioittavasti, kohtelivat hyvin ja ilmoittivat haluavansa järjestää uusinnan mestaruustittelistä.” Kuivanen kertoo Kamppailuvirastolle.

”Hyvä fiilis jäi organisaatiosta. Huolenpito, tiedottaminen ja järjestelyt olivat asiallista ja ammattimaista. Matchmaker on ollut mukana vuodesta 1993 ja tapahtumia on takana nyt vähän päälle 300. Siinä on kertynyt toistoja ja kokemusta. Se oli aistittavissa, ei kauheasti hötkyilty turhia.”

Kaksikon ensimmäisen kohtaamisen aikoihin Kuivanen toi esille, että Japanissa otteleminen on hänelle tärkeää. Pitkän linjan vapaaottelijana hän tunnustautuu myös seikkailijaksi, joka haluaa kokea uutta ja kertaa syitä, miksi Japani on hänelle niin erityinen paikka.

”Muusta maailmasta pitkään eristäytyneellä saarivaltiolla on omintakeisen tarunhohtoinen menneisyys ja kulttuuri. Japanilaista vapaaottelua katselin aika paljon 2000-luvun alussa, kun innostuin lajista ja siitä lähtien yksi haaveista on ollut päästä sinne ottelemaan ja tutustumaan meininkiin. Esikuviani olivat muun muassa Joachim Hansen, Takanori Gomi, Fedor Emilianenko, Genki Sudo, Kid Yamamoto, Wanderlei Silva ja Sakuraba”, muistelee Priden alkuseremonioista ZST-organisaation tag team -otteluista hurmaantunut Kuivanen.

Uusintaottelussa riittää panosta, mutta Kuivanen suhtautuu tilanteeseen tuttuun tapaan lungisti, kuitenkin tilanteen poikkeuksellisuuden tunnustaen.

”Luulen Kumen tulevan samurai spiritille uskollisesti ”do or die” -mentaliteetilla. Machomieheksikin kutsutun kaverin hampaankolossa saattaa olla jotakin edellisestä tapaamisesta ja fläppitaululle on saatettu tässä välillä piirrellä uusia kuvioita. Veikkaan kuitenkin, että vikkelää ja koukeroista sarjatulta on kuitenkin luvassa heti kättelyn jälkeen.”

”Minä puolestani hyppelen, kierin, harhautan ja täräytän niin että kalsarit lentää. Japanin-neitsyys on nyt taakse jäänyttä elämää. Täytyy kaivaa intohimoa muualta kuin uutuuden viehätyksestä. Toki ottelen ensimmäistä kertaa viisi erää ja King of Pancrase -tittelistä. Valmistautuminen on mennyt ahkerasti tatamilla ja häkissä hilluen. Suhtautuminen tekemiseen on tinkimätöntä ja päättäväistä”, Kuivanen summaa.

Anton Kuivanen oli ensimmäisiä suomalaisia valtavirtajulkisuuteen murtautuneita vapaaottelijoita. Nyt konkarilta irtoaa nuorempien urhojen avuksi pohdintaa siitä, mitä laajempi urheilujulkisuus vaatii.

”Valtavirran tietoisuutta tavoitellessa ylitettävä rima on pykälää korkeammalla, kun uutuuden viehätys on höylätty pois. Urheilija nousee tietoisuuteen menestymällä näyttävästi otteluissa ja erottumalla persoonallaan massasta. Tähän on muutamilla intohimoisesti vapaaotteluun suhtautuvilla nuorilla ottelijoilla hyvät mahdollisuudet kovalla työnteolla, tekemällä hyviä ratkaisuja hyvien ihmisten ympäröimänä ja kestäen paineet. Lajikulttuurin täytyisi pyrkiä ammattimaistumaan, jotta pysytään mukana kansainvälisessä kehityksessä ja tähdenlentojen uusiutumisten todennäköisyyksiä voidaan kasvattaa.”

Kuivanen itse ei enää moista haikaile, mutta askelmerkit oman uran jatkumisen suhteen ovat selkeät.

”Tavoitteena on olla King of Pancrase ja otella mahtavia matseja”, linjaa Anton Kuivanen Pancrase -tittelitaiston alla.

Teksti: Matti Hirvonen
Kuva: Jarno Nurminen

Virkailija Matti Hirvonen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *