Elvira Karppinen aikoo palata vahvempana kuin koskaan

ADCC-lukkopainin maailmaa vuonna 2017 järisyttänyt Elvira Karppinen tekee paluun kisatatamille kovan luokan koitoksessa.

Elvira Karppinen
Elvira Karppinen palaa kovien koitosten pariin. Kuva: Jarno Juutinen.

10th Planet Tamperetta edustava Elvira Karppinen räjäytti todellisen pommin kamppailumaailmassa, kun hän otti maailmanluokan voiton Mackenzie Dernistä ADCC:n lukkopainin MM-kilpailuissa Espoossa vuoden 2017 syksyllä. Ruskeaa vyötä lanteillaan kantava Karppinen on aiemmalla urallaan lukkopainin kaksinkertainen Euroopan mestari sekä maailmanmestari omassa sarjassaan.

Kamppailuviraston korviin kantautui mieluisa uutinen: Karppinen on valittu osaksi viisihenkistä joukkuetta, joka ottaa osaa historian ensimmäiseen naisten Quintet-turnaukseen. Karppinen ottaa osaa kilpailuun edustamansa 10th Planetin joukkueessa. Joukkuee koostuu nimekkäistä kilpailijoista, esimerkkinä mainittakoon juuri Prahan UFC-illassa otellut Liz Carmouche.

Quintet on lukkopainiturnaus, jossa neljä viisihenkistä joukkuetta ottaa mittaa toisistaan tatamilla. Kahden joukkueen kohdatessa kummastakin joukkueesta tatamilla on yksi urheilija kerrallaan ja voittaja jää tatamille ottelemaan hävinneen joukkueen seuraavaa urheilijaa vastaan. Kyseessä on siis ns. survival-tyyppinen kilpailu. Aiemmissa turnauksissa tatamilla on nähty muun muassa turnauksen isä Kazushi Sakuraba, Gregor Gracie, Marcin Held, Richie Martinez ja Urijah Faber.

Kamppailuvirasto haastatteli turnaukseen valmistautuvaa Elvira Karppista.

Ottelet Japanissa Quintet-formaatin turnauksessa 7. huhtikuuta. Mitä kautta ottelutarjous tuli?
”Eddie Bravo otti itse suoraan yhteyttä. Hän laittoi viestin sekä minulle että valmentaja-aviomiehelleni Lauri Karppiselle.”

Oletko seurannut aiempia Quintet-iltoja ja jos olet, niin mitä mieltä olet formaatista?
”Olen seurannut, formaatti on erittäin kiinnostava ja viihdyttävä. Kun olen katsonut aiempia iltoja, mielessäni on pyörinyt, että olisi varmasti hauska otella kyseisessä tapahtumassa. Minulle ei kuitenkaan tullut mieleenkään, että voisin itse päästä ottelemaan siellä. Pelasin koko nuoruuteni koripalloa ja pidän erityisen paljon joukkuelajeista – se tekee Quintetistä minulle erityisen hienon tapahtuman. Yhdistelmä joukkueena kisaamista ja jujutsua on mielestäni superhauskaa!”

Miten valmistaudut tulevaan koitokseen huhtikuussa?
”Kisavalmisteluiden pääpaino on nyt jujutsutreenissä sekä fysiikkatreenissä. Jujutsutreeniin kuuluvat kovat erät 10th planet Tampereen teknisimpien ottelijoiden kanssa. Minun onnekseni salillamme treenaa paljon samankokoisia teknisiä miehiä sekä taitavia naisia, joiden kanssa saan hyviä eriä. Lisäksi teemme Laurin kanssa kahden kesken drillejä ja hiomme tekniikkaani. Viimeistelläkseni polven kuntoutuksen ja kisakunnon aloitin juuri yhteistyön fysiikkavalmentaja Levi Earlin kanssa PHI Coaching Centerillä. Fysiikkatreeni on kolme kertaa viikossa Vantaalla.”

Olet palaamassa pitkältä loukkaantumistauolta. Kertoisitko vähän mitä tapahtui?
”Loukkasin polveni erittäin pahasti treeneissä kotisalilla. Olin itse hyökkäyspositiossa, mutta jotakin kuitenkin meni pahasti pieleen. Jalkani jäi kaverin alle jumiin ja vääntyi, jonka seurauksena polveni meni sijoiltaan. Siinä meni takaristiside poikki ja polvi leikattiin kaksi kertaa, ensin huhtikuussa ja sitten vielä kesäkuussa.”

”Luulen, että yksi syy loukkaantumiseen oli sen hetkinen uupumustila. Vuoden 2017 kova kisaputki, kisadieetit ja kova treenaaminen ilman lepäämistä mahdollisesti johtivat loukkaantumiseen. Juuri ennen polvivammaa kylkiluuni oli mennyt poikki ja sitä ennen sormen nivelkapseli oli revennyt. Uskon, että nuo pienemmät vammat antoivat jo merkkejä väsymyksestä. Tässä opetuksena jälleen kerran, että urheilijoiden tulisi kuunnella kropan antamia varoitusmerkkejä ja muistaa levätä.”

Elvira Karppinen haluaa menestyä uudella yrittämällä ADCC-arvokisoissa. Kuva: Jarno Juutinen.

Miltä tuntuu palata tositoimiin nyt? Vaikuttaako tauko valmistautumiseen henkisesti?
”Kovaan treenaamiseen ja kisaamiseen palaaminen tuntuu hyvältä. Loukkaantuneena ollessani laskin kuukausia ja päiviä siihen, että pääsen takaisin tositoimiin. Tauko tosin teki myös hyvää henkisesti. Aikaisemmin kisoihin valmistautuminen saattoi aiheuttaa stressiä ja ahdistuneisuutta. Nyt odotan aidosti innolla kilpailemista Quintetissä. Aluksi kutsu oli pieni shokki, koska se tuli täysin yllätyksenä. Parin päivän mietinnän jälkeen tuli kuitenkin vahva tunne siitä, että olen valmis taas kisatatameille.”

”Ollessani loukkaantunut kävin läpi urheilijan painajaisen, joka todella kasvatti mielenlujuutta ja periksiantamattomuutta. Nyt huomaan, että kisoihin valmistautuminen ei ole läheskään yhtä raskasta henkisesti kuin esimerkiksi uudelleen kävelemään oppiminen.”

Millaisia tavoitteita sinulla on tälle vuodelle?
”En ole ehtinyt vielä miettiä tämän vuoden tavoitteita. Olen pyöritellyt mielessäni ADCC:n EM-kisoja sekä NoGi MM-kisoja. Huvittelin jopa ajatuksella lähteä BJJ:n MM-kisoihin. En ole toistaiseksi lyönyt mitään kisoja vielä lukkoon. Ehkä kuitenkin suurimpana tavoitteena on kehittyä mahdollisimman paljon ja monipuolisesti jujutsussa. Haluaisin myös kehittyä lisää valmennuspuolella.”

Oletko kiinnostunut kilpailemaan lähiaikoina myös kotimaassa nähdyssä combat jiujitsussa?
”Ehkä. Tosin en ole ikinä harjoitellut lyömistä, eikä minulla ole tekniikkaa siihen mitä lyöminen vaatisi. Jos haluaisin otella combat jiujitsua, pitäisi treenata paljon täysin vierasta osa-aluetta. En ole myöskään ihan varma, haluanko ottaa päähän iskuja itse tai haluanko aiheuttaa niitä vastustajallenikaan.”

Ottelit menestyksekkäästi lukkopainin MM-kilpailuissa 2017. Nähdäänkö sinua vielä ADCC-kilpailuissa?
”Varmasti menen vielä jossakin kohtaa ADCC EM-kisoihin, joista yritän voittaa paikan MM-kisoihin. Naisten taso Euroopassakin alkaa olla kova, joten MM-paikka on erittäin haastavaa saada. Tietysti se puuttumaan jäänyt MM-mitali jäi kaivelemaan 2017 vuoden kisoista.”

Onko sinulla esikuvia urheilun saralla?
”Suomalaisista naisjujutsukoista Päivi Aittamaa on roolimallini. Aittamaa on mielestäni paras ja teknisin suomalainen nainen, jonka kanssa olen paininut. Lisäksi hänellä on ihailtava asenne ja hän luo lämmintä ilmapiiriä ympärilleen. Leticia Ribeiro on toinen esikuvani. Hänen uskomaton työn jälki naisten jujutsussa ei voi jäädä huomaamatta. Lisäksi hän tekee hienoa työtä myös junnujen parissa.”

Miksi suosittelisit jujutsua tai lukkopainia tuntemattomia katsomaan huhtikuussa oteltavan Quintet-illan?
”Quintet-formaatin säännöt pitävät jujutsun mielenkiintoisena. Ottelijoiden pitää pysyä aktiivisina koko ajan ja sääntöjen takia otteluista ei voi tulla tylsiä. Voittoa haetaan lopetuksilla, eikä otteluissa pelata varman päälle pisteistä. Quintetissä näkee varmasti laadukasta juujutsua ja joukkueina kisaaminen luo tapahtumaan erilaista tunnelmaa. Aiemmissa Quintet-tapahtumissa on nähty eri tyylilajien jujutsua, minkä uskoisin myös olevan kiinnostavaa katsojille.”

Millaisen Elvira Karppisen paluu tatamille nähdään?
”Ellu vol. 2 on nälkäinen ja henkisesti vahvempi. Luonteeni peruspiirteenä on kova kilpailuhenkisyys. Olen koko elämäni ajan kilpaillut eri lajeissa ja vuoden tauko on saanut minut todella nälkäiseksi kilpailemisesta. Vuoden 2018 loppupuolella teki tiukkaa katsella tiimitovereiden kilpailemista, sillä olisin jo halunnut päästä mukaan kisatatameille. Loukkaantuminen opetti ja kasvatti todella paljon ja koen nyt olevani henkisesti vahvempi kuin koskaan.”

Quintet-turnaus on nähtävissä UFC Fight Pass -suoratoistopalvelun kautta.

Hetki ennen tämän uutisen julkaisua Karppinen otti vielä yhteyttä Kamppailuvirastoon ja kertoi toiset suuren luokan ilouutiset. Hänet on valittu ADCC 2019 MM-kilpailuihin, jotka otellaan syyskuussa Los Angelesissa. Rikkinäinen vuosi 2018 jää nyt siis toden teolla unholaan, kun Elvira Karppinen pääsee kisaamaan maailman kovimpia naisia vastaan vielä tämän vuoden aikana.

Teksti: Jyrki Nurminen
Kuvat: Jarno Juutinen

Virkailija Jyrki Nurminen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *