Virallinen lista: Suomalaisen kamppailun salaseurat Top 3

Virallinen Lista on kiistämätön Totuus mistä tahansa kamppailulajeihin liittyvästä – tai liittymättömästä – asiasta, ilmiöstä tai henkilöjoukosta. Omituisten asioiden tutkimusosaston johtaja Matti Hirvonen listasi kautta aikain mystisimmmät salaseurat suomalaisessa kamppailussa.

Hupuista ja salamyhkäisyydestä, niistä on salaseurat tehty. Kuva: Teemu Siikarla.

Kamppailulajeihin liittyy mystisyys. Kungfu-elokuvissa kerrotaan usein mystisestä salaisesta tiedosta, minkä vain suurmestarit kertovat. Muinaisaikoina dojot pitivät huolen että oman tyylisuunnan salaiset tekniikat eivät karanneet muille tyylisuunnille. Salaisia ug-otteluita järjestetään edelleen ympäri maailman. Mutta miten on Suomen laita? On aika listata Suomen kamppailun salaseurat!

3. Face Fisting Friday

Face Fisting Friday oli tai on mystinen organisaatio, jonka jäsenet ottavat kamppailuotteluita toisiaan vastaan. Huhuja liikkuu paljasnyrkkinyrkkeilystä NHB-otteluihin, eli säännöt ovat olleet, tai ovat, mitä kirjavimmat. Samoin varustus, villeimmät tarinat kertovat, että aina ei varustusta ole edes ollut. Vain harva tietää totuuden organisaatiosta, mutta silloin tällöin nähtävät fister-paidat ja muutamat julkisuuteen lipsahtaneet kuvat ja videot todistavat, että Face Fisting Friday on ainakin ollut olemassa. Kuka tietää, ettei olisi vielä nykyäänkin?

2. Finnish NHB organization

Suomen Vapaaotteluliitto perustettiin 31.12.2004 sanktioimaan suomalaista vapaaottelua. Mutta kuka toimi ennen? Shooto Finland jonkin verran, myös SVOL:n kanssa päällekkäin, mutta vapaaottelua oli Suomessa jo ennen Shooton rantautumista Suomeen. Edesmenneellä NHB Finlandin keskustelufoorumilla puhuttiin mystisestä NHB-liitosta, josta ei ulkopuolisille puhuta. Vakavia todisteita tämän salaseuran olemassaolosta ei ole, puheetkin ovat kaikonneet edellämainitun foorumin kadottua, mutta yksi viite johonkin tälläiseen seuraan on säilynyt. Vuonna 2002 järjestetyn Turku Fight 1 – Victory or Hell -tapahtuman ohjelmalehtisessä kerrotaan tapahtuman järjestäjäksi Finnish NHB organization. Onko tämä se mystinen NHB-liitto?

Yksi harvoista todisteista NHB-liiton olemassaolosta löytyy Turku Fight -ohjelmalehtisen alareunasta. Kuva: Matti Hirvonen.

1. Suomen Ammattinyrkkeilyliitto

Yleensä salaseurat ajatellaan järjestöiksi, joiden toiminnasta ja jäsenistöstä ei hiiskuta ulkopuolisille ja organisaation pyrkimykset pidetään salassa. Aina salaseurojen olemassaolo ei itsessään varsinaiseti ole se salaisuus. Kaikki edellä mainitut pätevät kuin nyrkki silmään Suomen Ammattinyrkkeilyliittoon.

Ketkä ovat liiton toiminnasta vastuussa? Helpolla tieto ei löydy, sillä liiton nettisivut ja sometilit loistavat poissaolollaan, tai ne on ainakin piilotettu hyvin. Euroopan ammattinyrkkeilyliiton EBU:n sivuilta löytyy kaksi nimeä: Pertti Augustin ja Pekka Kokkonen. Tieto on aika pelottava, sillä tiettävästi Kokkonen kuoli vuonna 2016.

Myös liiton tarkoitusperät ovat epäselvät: miksi liitto estää kotimaisia potkunyrkkeilijöitä ottelemasta ammattinyrkkeilyssä, mutta ei ulkomaalaisia? Ilmeisesti myöskään ammattinyrkkeilyotteluita ei voi järjestää tapahtumissa, missä on muita kehälajeja? Vai voiko? Ei ole julkisia tiedonlähteitä, josta tarkistaa. SANL on myös sikäli merkittävä salaseura, että se pystyy puuttumaan tiettyjen yksilöiden ammatinharjoittamiseen mystisillä lisenssikäytännöillään.

Toki on otettava myös huomioon mahdollisuus, että Suomen Ammattinyrkkeilyliitto ei ole salaseura, vaan pelkästään ummehtunut puuhastelukerho.

Teksti: Matti Hirvonen
Kuvat: Teemu Siikarla & Matti Hirvonen

Virkailija Matti Hirvonen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …