Ainutlaatuinen Eva Wahlström valtasi miesten maailman

Eva Wahlström on toistaiseksi ainoa suomalainen ammattinyrkkeilyn maailmanmestari. Kuva: Teemu Siikarla.

Koulutukseltaan liikunnanohjaaja ja taiteiden kandidaatti. Työkokemusta kirjailijana, korusuunnittelijana, tv-juontajana, taiteilijana sekä motivaatiopuhujana. Vapaa-ajalla harrastuksena pakohuonepelit ja Leon-pojan kanssa puuhastelu. No, kuka on kyseessä? Rouva Räsänen tietenkin.

Suomalaiset tuntevat hänet paremmin nimellä Eva Wahlström. Suomen ensimmäinen ja ainoa ammattinyrkkeilyn maailmanmestari tiedotti tällä viikolla menestyksekkään urheilu-uransa päättymisestä.

39-vuotias Wahlström on tehnyt pitkän uran lajissa, jossa naisten asema on ollut huono ja aliarvostettu. Nyrkkeily on miesten laji eikä sinne likat sovi hihittelemään, on ollut asenne, mihin nyrkkeilijänalku sai kokea amatööriurallaan.

Parin vuosikymmenen Wahlström on kuitenkin osoittanut pesevänsä meriittien valossa kaikki maskuliinisen lajin urhot sekä kehässä että julkisuuskuvassa. Suomen nyrkkeilyn valovoimaisin hahmo on avannut naisille ovea muissakin kamppailulajeissa ja voidaankin todeta, että Suomessa naiset ovat kamppailun saralla kansainvälisesti paremmin menestyviä kuin miehet. Tätä ei olisi kukaan osannut kymmenen vuotta sitten ennakoida.

Läpi uransa terveysongelmien kanssa paininut Wahlström olisi jo monesti voinut iskeä hanskat tiskiin ja siirtyä siviilimaailman pariin. Pitkien sairauslomien aikana tehtiin muuta kuin nyrkkeilyä. Kirjoitettiin pari kirjaa, läpäistiin haastava pääsykoe taideteolliseen korkeakouluun ja vieläpä valmistuttiin sieltä kandin paperit kourassa urheilu-uran lomassa.

Rajaton energia ja täysillä heittäytyminen kuvaa Wahlströmia osuvasti. Tulevaisuus näyttää, mihin nämä voimavarat kohdentuvat seuraavaksi. Laakereilleen ei Wahlström jää makoilemaan, sen uskaltaa luvata. Toivottavasti hänellä olisi vielä jotain annettavaa suomalaiselle urheilulle uusissa rooleissa.

Historian kirjoihin Wahlström jää ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn ammattilaisten maailmanmestarina. Vain yksi voi olla ensimmäinen, eikä seuraavaa ole toistaiseksi näköpiirissä.

Mistä löytyvät seuraavat evawahlströmit ja petraollit?

Teksti: Jaakko Dahlbacka
Kuva: Teemu Siikarla

Virkailija Jani Mesikämmen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …