Siperia opettaa, mutta kuunteleeko kukaan?

Kun nuorisolaiset tekee kauheuksia, etsitään syitä usein trendeistä, mutta tällöin todelliset syyt jää paitsioon ja ratkaisuvaihtoehdot löytämättä.

Vapaaottelulaji UFC on jälleen saanut huonoa julkisuutta, kun pahoinvoivat nuoret tappoivat toverinsa Koskelassa. Syytettyjen puolustus veti hihastaan UFC-kortin. Nuorten käsitys ihmisen sietokyvystä kuulemma perustui vapaaottelussa nähtyihin turpasaunoihin ja liikkeet oli opittu UFC-videopelistä (taas muuten voidaan syyttää myös videopelejä nuorten väkivallasta), tai jotain sellaista järjetöntä. Vaikka ennen muinoin suomalaisessakin mediassa on kauhisteltu sitä, miten vapaaottelussa huidotaan käsitangoilla (armbar), on ainakin allekirjoittaneen vaikea kuvitella, miten vapaaottelusta joku saa käsityksen, että ihminen kestää metallitangoilla hakkaamista ja pään päällä hyppimistä. Eikä tämä ole edes ensimmäinen kerta, kun vapaaottelu on kusessa median kauhistellessa nuorten väkivaltaa. Joitain vuosia sitten laji päätyi otsikoihin kun entinen juniorivapaaottelija potki piripäissään bussikuskia päähän, hänen toverinsa pitäessä bussikuskia paikallaan. Jep jep, vapaaottelu made him do it, eikä esim. amfetamiini ja muut elämänhallinnan ongelmat. 

Suurena vapaaottelufanina ja ihmisenä, joka työkseen auttaa moniongelmaisia yhteiskunnan yksilöitä, on ollut hämmästyttävää seurata, miten monisyinen ja kamala tragedia sysätään yhden vähäpätöisen sivujuonteen syyksi. Vai uskooko joku oikeasti, että Koskelan uhri tai tuo bussikuski oĺisi selvinnyt väkivallatta ilman vapaaottelua? Jos vastasit kyllä, niin ehkä kannattaisi hieman raottaa sitä omaa suojakilpeä ja kurkistaa maailman, myös Suomen, synkälle puolelle. Totuus kuitenkin on, että maailmassa on pahuutta ja julmuutta eikä se koskaan ole vain yhden tekijän summa.

Joka tapauksessa Koskelan tragedian yhteydessä on taas vapaaottelun vastustajien leirissä esitetty kysymystä “Olisiko aika siirtyä gladiaattoreiden ajoilta nykyaikaan ja kieltää vapaaottelu?” Niin, miten perustella ihmisen alkukantaisiin vaistoihin vetoavaa laji näinä olevinaan niin moderneina ja valistuneina aikoina? Vastausta voi etsiä vaikka Siperiasta. Siellä tehdyn tutkimuksen mukaan geneettisesti väkivaltaisuutteen taipuvat ihmiset voivat kanavoida synnynnäisen agressiivisuutensa rakentavalla tavalla vapaaottelun parissa. Eli ikivanha hokema siitä, miten kamppailusalit pitää nuoret pois pahanteosta, ei ole vain lajiniilojen horinaa vaan, se on v*ttu tiedettä!

Summa summarum: vapaaottelu ei ole ongelma, vaan se saattaa olla jopa osa ratkaisua.

Teksti: Matti Hirvonen
Kuva: Teemu Siikarla

Virkailija Matti Hirvonen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …