Ennakko: Makwan Amirkhani vs. Kamuela Kirk

Suomalaisen vapaaottelun ykkösnimi Makwan Amirkhani palaa UFC-häkkiin kahdeksan kuukauden tauon jälkeen. Turkulainen yrittää palata voittojen tielle, kun hän kohtaa lauantaina Kamuela Kirkin höyhensarjan mittelössä UFC Apexissa, Nevadassa. Pikahälytyksen kehään saanut Kirk tekee samalla UFC-debyyttinsä.

Makwan Amirkhani pyrkii takaisin voittokantaan. Kuva: Jani Mesikämmen

Makwan Amirkhanin (16-5-0) alkuperäinen vastustaja Nate Landwehr joutui vetäytymään kamppailusta loukkaantumisen takia. Onneksi paikkaajaksi löytyi lyhyellä varoitusajalla Legacy Fight Alliancessa eli LFA:ssa marinoitunut Kamuela Kirk (11-4-0). Kirk otteli viimeksi 14. toukokuuta, joten amerikkalaisen valmistautumisaika jää todella lyhyeksi. Urakkaa hankaloittaa myös se, että Kirk ottelee tällä kertaa kevytsarjan (70,3 kg) sijaan painoluokkaa alempana höyhensarjassa (65,8 kg).

Amirkhani otteli edellisen kerran lokakuussa 2020, kun painoluokan kirkkaimpaan eliittiin lukeutuva Edson Barboza päihitti suomalaisen pisteillä. Turkulaisen UFC-rekordi on kunnioitettava 6-3-0, mutta Barboza-kamppailu jatkoi tuttua tarinaa. Vaikka Amirkhani löylyttää ennakolta samantasoiset tai heikommat vastustajat kovalla prosentilla, höyhensarjan huiput liitävät tavoittamattoman korkealla.

Kirkin suurimmat saavutukset ovat tulleet LFA-häkissä. 27-vuotias jenkki on napannut kahdesta viimeisestä ottelustaan vakuuttavat voitot. Arizonalaista voisi kuvata eräänlaiseksi köyhän miehen Shane Burgosiksi: Kirk on urheilullinen, ulottuva ja hallitsee niin pystyn kuin matto-ottelemisenkin, mutta hänellä ei ole erityisiä vahvuuksia. Eikä hän ole yhtä kovakuntoinen kuin Burgos.

Amirkhanin suurimmat vahvuudet ovat tuttuja suomalaisille lajiniiloille. Turkulainen on räjähtävä urheilija ja erinomainen painija. Amirkhanin pysty on kehittynyt viime vuosina ja yksittäiset iskut lähtevät sähäkästi, mutta hänen luontaista osaamistaan on pysty- ja mattopaini. Kun Amirkhani saa kunnon otteen vastustajansa vartalosta tai pääsee kiinni jalkoihin, hänen alasvientejään on miltei mahdoton estää.

”Maku” on keskittynyt Barboza-tappion jälkeen etenkin voimaharjoitteluun. Lyhyellä varoitusajalla kamppailuun saapuva Kirk ei ehdi millään valmistautua kunnolla Amirkhanin painimankeliin. Suomalaisen etukäden suora on tärkeä ase etenkin kamppailun alussa. Kirk ottelee mieluiten pystyssä ja viljelee suoria iskuja ja alapotkuja. Jos hän saa painettua vastustajansa häkin reunaan, amerikkalaisen arsenaalista löytyy monipuolisesti erilaisia potkuja ja koukkuja.

Ennakkoasetelma suosii Amirkhania. Suomalainen on harjoitellut pitkään laadukkaasti ja Kirkin pitäisi olla aavistuksen Landwehriä köykäisempi vastustaja. Suomalainen pystyy hallitsemaan kamppailua painillaan ja on matossa Kirkiä selvästi edellä.

Amirkhani nappaa kamppailusta kuristusvoiton.

Teksti: Markus Lukkarinen
Kuva: Jani Mesikämmen

Virkailija Markus Lukkarinen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …