Potkosen viimeiset arvokisat

Viiden vuoden takaisten Rio de Janeiron olympialaisten pronssimitalisti Mira Potkonen nousi nyt viimeistä kertaa kilpa-nyrkkeilykehään. Normaalisti amatöörinyrkkeilyn ikärajapyykkinä on pidetty 40-vuotta. 40-vuoden ikä täyttyi Miralta jo viime vuonna, mutta kun Tokion olympialaiset siirrettiin vuodella siirrettiin myös väliaikaisesti amatöörinyrkkeilyn mahdollistavaa ikää.

Mira Potkonen
Mira Potkonen on viime vuosina niittänyt menestystä arvokisakehissä. Kuva: AIBA.

Tokioon Potkonen pääsi maailmanrankingin perusteella.

Olympialaisten ensimmäisessä ottelussa Potkosta vastaan asteli Ranskan Maiva Hamadouchea. Hamadouchea oli kunnostautunut aiemmin myös ammattilaiskehissä, joissa hänellä on hallussa IBF-liiton ylemmän-höyhensarjan vyö. Ottelun eka erä meni Potkoselle hyvän ja terävän alun ansiosta. Toisessa erässä Hamadouche pääsi paremmin otteluun mukaan ja sai suomalaisen puolustuskannalle. Kolmas erä oli tasainen tahtojen taistelu. Iskuja jaettiin vähemmän ja homma meni enemmän rikkonaiseksi. Potkonen voitti ottelun lopulta hajaäänin 3-2.

Toisessa ottelussa Potkonen kohtasi turnauksen toiseksi sijoitetun Etelä-Korean Oh Yeonjin. Avauserässä Potkonen aloitti rauhallisemmin mitä ensimmäisessä ottelussaan. Potkonen vei avauserän nimiinsä aktiivisuuden turvin. Toinen erä meni myös suomalais komennossa vaikka Oh pääsi jo selkeästi paremmin mukaan otteluun. Kolmannessä erässä Potkonen rupesi selkeästi hiipumaan, mutta ottelu päätyi silti iloisesti suomalaisjuhliin.

Puolivälierässä vastaan asettui Turkin Esra Yildiz. Potkonen aloitti ottelu terävästi ja sai heti ensimmäisessä erässä usean pidemmän lyöntisarjan läpi ja hallitsi selkeästi kehätapahtumia. Toinen erä jatkui siitä mihin eka jäi. Potkonen liikkui koko ajan eteenpäi ja painosti Turkkilaista. Hän myös osui edelleen todella hyvin varsinkin kun Yildiz rupesi erän lopulla roikuttamaan käsiään. Kolmas erä oli ottelun tasaisin, ja siinä selkästi myös Mirakin rupesi loppua kohti jo puuskuttamaan. Hän myö sai erän loppupuolella varoituksen kun löi ”stop” merkin jälkeen. Potkonen lopulta voitti otelun hajaäänin 3-2. Voitolla hän varmisti olympiamitallin ja samalla hänestä tuli kaikkien aikojen vanhin nyrkkeilyn olympiamitalisti.

Välierässä vastaan asettui jo ennalta todella kovaksi vastustajaksi tiedetty hallitseva maailmanmestari Brazilian Betriz Ferreira. Avauserä meni selkeästi kaikkien tuomareiden mielestä brasilialaiselle. Toisessa erässä Potkonen yritti kiriä, mutta Ferreira löi taitavasti vastaan ja sai näin osumia perille. Viimeinen erä meni myös kaikkien tuomareiden mielestä brasilialaiselle ja näin koko ottelu ja hän eteni finaaliin kun taas Potkonen joutui tyytymään pronssiin.

Kokonaisuudessaan kisat olivat Potkoselta mahtavat, ainoastaan se kaikkein kirkkain eli kultamitali jäi puuttumaan.

Teksti: Henri Lappalainen
Kuva: AIBA

Virkailija Henri Lappalainen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …